Expositie

Onderstaand een overzicht van de afgelopen exposities. Voor actuele tentoonstellingen zie agenda.

2016: Hiske Wiersma en Theo Onnes, kunstschilders
2015: Claudy Jongstra viltkunstenares
2014: expositie tuinarchitect Gerrit Vlaskamp in Littenseradiel, gevolgd door kunstschilder Dirk Beintema

Expositie schilderijen van Hiske Wiersma

TPHnieuwsgierig 140 x 85

‘Grûn, bisten en minsken’ is de titel van de expositie en dat is precies wat u kunt verwachten in it Tsiispakhús. Landschappen, dieren en mensen in een heldere, fris-Friese stijl. De kwaliteit van de schilderijen van Hiske Wiersma wordt in sterke mate bepaald door haar affiniteit met het onderwerp. Zij schildert portretten van mensen, maar liever van dieren. En deze portretbenadering maakt haar dierschilderijen hoogst individueel.
Hiske streeft ernaar om door te dringen tot de ziel van het wezen wat zij schildert. ‘Ik moet al meteen bij de eerste opzet contact met het schilderij krijgen’, zegt zij, ‘als dat gebeurt, weet ik dat het gaat lukken’. Met dieren is dat vooral oogcontact. Vandaar dat zij de ogen, die zij het eerst schildert, vrij gedetailleerd uitwerkt, terwijl de rest meer impressionistisch blijft. Om de intensiviteit van het portret te versterken worden achtergronden meestal geabstraheerd. Hiske Wiersma schildert dieren met glans en weet ook via haar kleurgebruik tot in de diepte van de afgebeelde karakters door te dringen.

 

Expositie schilderijen van Theo Onnes

Theo Onnes, geboren 01-02-1957
Opleiding ABK Minerva Groningen, schilderen, afgestudeerd 1999
Theo is vooral bekend geworden door zijn schilderijen van koeien en geiten maar wie meer werk van Theo Onnes bekijkt, ontdekt een wereld waarin ook landschappen en mensen een grote rol spelen. Hij komt uit een schildersfamilie, zijn grootvader, vader en zus, allemaal schilderen ze. Theo woont en werkt in het dorp Eenrum en op het prachtige Hogeland van Groningen vindt hij een onuitputtelijke inspiratiebron: licht in een sloot, omgeploegd land, de zon op de rug van een geit, de vertedering van een pasgeboren kalf Hij raakt geïnspireerd door het op het eerste oog zo gewone dagelijkse leven om hem heen. Als schilder is hij de alledaagse dingen met nieuwe verwondering gaan bekijken. In zijn schilderijen laat hij deze verwondering zien.

Theo Onnes, koe, 60 x 60 acryl op paneelDe Vandaar dat zij de ogen, die zij het