Ga naar hoofdinhoud

In museum  it Tsiispakhûs in Wommels is een expositie te bezichtigen, getiteld:

“ Loeigoed! Over koeien, wat zij eten, hun melk en onze melk “

In deze expositie belichten we het actuele thema Voeding, zowel van de koe als van de mens. Waarom kunnen koeien uit voor ons totaal onbruikbare plantaardige voedermiddelen (gras) of uit afval- of bijproducten van de voedings – en genotmiddelenindustrie (bier) biologisch hoogwaardige producten als vlees en melk maken? Hoe doen ze dit?

Aan de hand van filmbeelden en modellen leggen we de melkvorming uit terwijl de nieuwe zwart-bonte klaar staat om te worden gemolken. Vervolgens vertellen we u hoe uit die melk de diverse zuivelproducten worden bereid. En wat staat er op de verpakking en waarin zit het meeste eiwit of mineralen? Komt Griekse yoghurt uit Griekenland en Goudse kaas uit Gouda?

Na de rondgang langs het voer, de koe, de melkvorming en de hedendaagse zuivelbereiding op de begane grond komt u op de kaaszolder. Hier ervaart u de ambachtelijke manier van melkverwerking tot vooral vroeger boter en ook kaas. Ook nieuw in it Tsiispakhûs is bij veel objecten een uitleg met behulp van onze gratis audiotour.

U bent donderdag t/m zondag ‘s middags welkom in het museum, waarna u alles weet van gras tot glas.

Vanaf  28 april 2022 is deze wisselexpositie te zien, informatie over het voer van de koeien, hoe werkt een pens, waar besteedt een koe haar tijd aan etc.  Verder vele verduidelijkende filmpjes en een electrospel waar u uw kennis over de zuivel kunt testen. Een  voederquiz,

de puzzelkoe, voel wat een koe eet en stop uw vingers eens in een werkende melkmachine.  Kortom allemaal interessante  items, dus kom eens langs voor een bezoekje.

foto’s van de nieuwe expositie …Loeigoed!!

Op de bovenverdieping is onze vaste expositie met uitleg over de melkwinning, de kaas en boter bereiding. Beleef de tijd van weleer of zie wat er allemaal met de melk moet gebeuren voordat het in de winkel ligt. Voor jong en oud een boeiende expositie.

   

         

 foto van onze vaste expositie boven over melk, boter en kaas.    

 

                                                                                                                                                                

                                                             

       

 

r dat zij de ogen, die zij het

Agenda
Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag 13:30 - 16:30 uur
Vrijdag 13:30 - 16:30 uur
Zaterdag 13:30 - 16:30 uur
Zondag 13:30 - 16:30 uur

Vanaf 31 oktober 2022 gesloten

Contact

Ald Hiem 2
8731 BR Wommels

Tel: 0515 – 331408
(tijdens openingsuren)

E-mail:  info@tsiispakhus.nl

Informatie

We zijn gesloten in de winter en voorjaar. Groepen zijn welkom op afspraak. Dit kan tot eind december, daarna gaan we de expositie ombouwen dus dan is het niet geschikt.

Schoolklassen zijn ook weer van harte welkom, ook buiten de aangekondigde openingsdagen en -tijden. Graag wel reserveren.

Back To Top