Skip to content

Nieuw expositie vanaf 28 april 2023.

Hulde aan de koe! over de hoofdrolspeelster in het gras, over boter, kaas en..it Tsiispakhûs.

De koe is met Nederland maar met name met Fryslân in heden en verleden innig verbonden. Ze is niet meer weg te denken al wordt de koe tegenwoordig vaker aangeklaagd dan geëerd. Onze koe heeft dezelfde status als tulpen en molens, past perfect in ons cultuurlandschap, doet niemand kwaad en doet je naar een Nederland van vroeger verlangen. In de 17e eeuw zagen Nederlanders de koe al als symbool voor welvaart daar de Republiek de grootste exporteur ter wereld van boter was ( Lotte Jansen) . De koe verricht iedere dag een wonder omdat ze als hoofdrolspeelster in de ‘melkweg’voor de mens niet eetbare stoffen in hoogwaardig melkeiwit en -vet verandert.

Kom binnen in it Tsiispakhûs en ga op ontdekkingstocht door het oude pakhuis. Zie en leer de biologie van de uier, hoe de koe zoveel liter melk kan bewaren, voel bij het aanzetten van de elektrische melkmachine hetzelfde wat Coba 28 of Trijntje 12 voelt. U volgt de melk op de boerderij naar de melkkelder, vervolgens naar de ruimtes waar en hoe de boerin boter en kaas maakte, hoe toen het transport in melkbussen naar de fabriek ging en hoe nu. Hoe werkten onze voorouders in die fabrieken en hoe ziet een zuivelfabriek er nu van binnen uit? Wat is het verschil tussen een Goudse- en een Edammer kaas en wat gebeurt er in een kaaspakhuis?
Na uw bezoek weet u bijna alles van de weg van gras naar glas en laat u zich de kaas niet meer van het brood eten!

Afgelopen exposities:

 

Vanaf  28 april 2022 was deze wisselexpositie te zien, informatie over het voer van de koeien, hoe werkt een pens, waar besteedt een koe haar tijd aan etc.  Verder vele verduidelijkende filmpjes en een electrospel waar u uw kennis over de zuivel kunt testen. Een  voederquiz,

de puzzelkoe, voel wat een koe eet en stop uw vingers eens in een werkende melkmachine.  Kortom allemaal interessante  items, dus kom eens langs voor een bezoekje.

foto’s van de nieuwe expositie …Loeigoed!!

Op de bovenverdieping is onze vaste expositie met uitleg over de kaas en boter bereiding. Beleef de tijd van weleer of zie wat er allemaal met de melk moet gebeuren voordat het in de winkel ligt. Voor jong en oud een boeiende expositie.

   

         

 foto van onze vaste expositie boven over  boter en kaas.    

 

                                                                                                                                                                

                                                             

       

 

r dat zij de ogen, die zij het

Agenda
Nieuws
Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag 13.30 – 16:30 uur
Vrijdag 13:30 – 16:30 uur
Zaterdag 13:30 – 16:30 uur
Zondag 13:30 – 16:30 uur
Contact

Ald Hiem 2
8731 BR Wommels

Tel: 0515 – 331408
(tijdens openingsuren)

E-mail:  info@tsiispakhus.nl

Informatie

We zijn gesloten in de winter en voorjaar.  Groepen zijn welkom op afspraak.

Schoolklassen zijn ook weer van harte welkom, ook buiten de aangekondigde openingsdagen en -tijden. Graag wel reserveren.

Back To Top