Nieuwe expositie

Loeigoed!!
11 maart 2021
Tsiispakhûs in Inspiratiekrant Waterland van Friesland
6 mei 2021

Loeigoed!

 

klik hier voor de nieuwe affiche!

 

Nieuwe tentoonstelling in museum it Tsiispakhûs.

 

Vanaf 29 april 2021 is – onder voorbehoud van maatregelen van de Rijksoverheid voor musea – een nieuwe  tentoonstelling in museum it Tsiispakhûs in Wommels te bezichtigen, getiteld:

“ Loeigoed! Over koeien, wat zij eten, hun melk en onze melk “

In deze expositie belichten we het actuele thema Voeding, zowel van de koe als van de mens. Waarom kunnen koeien uit voor ons totaal onbruikbare plantaardige voedermiddelen (gras) of uit afval- of bijproducten van de voedings – en genotmiddelenindustrie (bier) biologisch hoogwaardige producten als vlees en melk maken? Hoe doen ze dit?

Aan de hand van filmbeelden en modellen leggen we de melkvorming uit terwijl de nieuwe zwart-bonte klaar staat om te worden gemolken. Vervolgens vertellen we u hoe uit die melk de diverse zuivelproducten worden bereid. En wat staat er op de verpakking en waarin zit het meeste eiwit of mineralen? Komt Griekse yoghurt uit Griekenland en Goudse kaas uit Gouda?

Na de rondgang langs het voer, de koe, de melkvorming en de hedendaagse zuivelbereiding op de begane grond komt u op de kaaszolder. Hier ervaart u de ambachtelijke manier van melkverwerking tot vooral vroeger boter en ook kaas. Nieuw in it Tsiispakhûs is bij veel objecten een uitleg met behulp van onze gratis audiotour.

U bent donderdag t/m zondag ‘s middags welkom in het museum, waarna u alles weet van gras tot glas.

Zie verder op: www. tsiispakhus.nl

 

Bent u tussen de 18 en 81 jaar, vitaal, mobiel  en heeft u belangstelling voor cultuurhistorie, dan bent u de ideale gastvrouw of gastheer in museum it Tsiispakhûs. Welkom!