Skip to content

 

Woensdag 30 april heeft dr. Truus de Witte, samen met twee kleindochters, de nieuwe tentoonstelling ‘De Melkstaking 1943 ‘ in museum it Tsiispakhûs in Wommels geopend. Arbeiders legden 30 april 1943 massaal het werk neer. En boeren, gewoonlijk afkerig van stakingen, leverden geen melk meer aan de zuivelfabriek, dus aan de Duitsers. Ze lieten de melk in de sloot lopen of verkochten deze aan de burgers. Daarom kreeg deze staking in Friesland, de grootste uit de vaderlandse geschiedenis, de naam melkstaking.

Truus de Witte hield vooraf aan de opening een korte inleiding, waarin ze Jan Eisenga               ( onderwijzer Gorredijk), Ate Faber (melkveehouder Hoogkerk) en haar oom Broer De Witte (boerenzoon, 19 jaar, Blauhûs) centraal stelde. Deze verzetsmannen zijn de hoofdpersonen in de nieuwe tentoonstelling.

In haar toespraak vertelde zij wat er van donderdag 29 april tot en met woensdag 5 mei ‘43 per dag is gebeurd. De staking begon in Hengelo, breidde zich als een olievlek uit en de bezetter reageerde met strenge regels, zoals de invoering van het Standrecht. Via boeren en vrachtrijders die, zoals gewoonlijk, in alle vroegte vrijdag 30 april de veemarkt in Leeuwarden bezochten, verspreidde het nieuws van de staking zich in Friesland. Eindelijk kon men op een geweldloze manier iets tegen de bezetter doen!

Terwijl veel boeren weigerden melk te leveren, werden Ate Faber en Broer De Witte als voorbeeld gesteld, waarop Broer werd gefusilleerd. Ook meester Jan Eisenga, die tot een schoolstaking had opgeroepen, werd als voorbeeld gesteld en 5 mei dood geschoten.

Volgens de spreker verdienen hun namen een ereplaats in onze harten en staat de wrede straf, die hen het leven kostte, in geen verhouding tot wat ze hebben gedaan.

De beide kleindochters van Truus De Witte verrichtten, als vertegenwoordigers van de 3e generatie van na de oorlog, de openingshandeling.

 

Van 1 mei t/m 2 november 2025 is in museum it Tsiispakhûs in Wommels in het kader van 80 jaar Vrijheid, de tentoonstelling ‘De Melkstaking 1943’ te zien. Met fragmenten uit dagboeken, brieven en ervaringen van ooggetuigen van geëxecuteerde stakers, maakt u kennis met hun verzet en hun lot.

Agenda
Nieuws
Openingstijden

Het museum is geopend van 1 mei t/m 2 november 2025.

 

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag 13.30 – 16.30 uur
Vrijdag 13:30 – 16.30 uur
Zaterdag 13:30 – 16.30 uur
Zondag 13:30 – 16.30 uur
Contact

Ald Hiem 2
8731 BR Wommels

Tel: 0515 – 331408
(tijdens openingsuren)

E-mail:  info@tsiispakhus.nl

Informatie

We zijn gesloten in de winter en voorjaar.  Groepen zijn welkom op afspraak.

Schoolklassen zijn ook weer van harte welkom, ook buiten de aangekondigde openingsdagen en -tijden. Graag wel reserveren.

Back To Top