Kaasmaken in grootmoederstijd
In ons museum nemen de boerenknecht en de melkmeid je mee naar de tijd waarin beppe (oma) leefde en vertellen we hoe kaas (tsiis) en boter vroeger werd gemaakt.
Het was best zwaar werk en daarom kunnen ze wel hulp gebruiken! Dus stroop je mouwen op, doe je klompen aan en kom naar “ it Tsiispakhûs ” in Wommels.
Gekleed als boer, boerin, knecht of als melkmeisje leer je hoe je een koe melkt, voel je hetzelfde wat de koe voelt als de melkmachine haar melkt en zeef je je gemolken melk.
De ‘kaas’ die klaar is moet worden gewogen, dus de boerenknecht en het melkmeisje helpen bij het wegen van de kaas op de grote oude weegschaal.
Aan de hand van leuke en afwisselende activiteiten, opdrachten en verhalen leert iedereen het proces van melken, zeven, kaasmaken, wegen, enz. Ook vertellen we over andere zuivelproducten zoals boter, chocoladevla of yoghurt.
Bijzonderheden
Graag een actieve ouder of leerkracht per 5 leerlingen meenemen. Er is materiaal beschikbaar om op school het bezoek voor te bereiden.
Het programma duurt ongeveer 1,5 uur en is geschikt voor leerlingen uit groep 5 t/m 8.
De kosten bedragen € 3,00 per kind en de maximale grootte van de groep is 30 .
Deze activiteit is ontwikkeld met budget van de KEK en is één van de activiteiten waarmee de kwaliteit van cultuureducatie in de klas wordt versterkt.
Een filmpje van de ontwikkeling van het erfgoed-educatief-programma bij it Tsiispakhûs is hieronder te bekijken:
Inschrijven kan via http://www.akte2.nl/netwerken en via GroenDoen: e-mail adres: info@groendoen.net
GroenDoen is bereikbaar in bezoekerscentrum Mar en Klif te Oudemirdum